Dezorientarea în masă – strategia de prevenire în controlul dăunătorilor

Majoritatea practicilor de control a dăunătorilor aplicate, de obicei, se focusează pe perioadele dăunătoare a insectelor pentru culturile agricole. Însă, dintre perioada când problema cu insecte, ce afectează plantele, este detectată și măsurile de control sunt luate, perioada dăunătoare deja a avut loc. Una dintre cele mai moderne strategii preventive de control a insectelor dăunătoare, care întrerupe ciclul reproductiv al lor -  este Dezorientarea în masă.

Masculii insectelor dăunătoare urmează pistele create de femelă pentru ulterioara împerechere. Cu ajutorul unei cantități mari de feromoni, eliberate de MD dispenser, se realizează impregnarea arealului ce urmează a fi protejat, masculii urmând pistele false, devin dezorientați de la exces de feromoni. Astfel copulația este împiedicată și ca rezultat înmulțirea dăunătorilor nu are loc.

Există o serie de avantaje ale dezorientării în masă a insectelor dăunătoare, pe lângă natura lor de prevenire, ele oferă soluție de control al dăunătorilor, care este fiabilă și inofensivă pentru mediul înconjurător și pentru culturi agricole. Datorită specificității lor, nu există aproape nici un impact asupra insectelor folositoare sau a altor organisme non-țintă.

Unii dăunători secundari dezvoltă în timp rezistență la insecticide și peste un timp este nevoie de schimbarea metodelor de control a acestor dăunători. Însă, datorită faptului că dezorientarea în masă nu afectează organisme non-țintă, aceasta va permite supraviețuirea dușmanilor naturali a acestor dăunători secundari, ca urmare numărul dăunătorilor secundari  va fi controlat de către dușmanii lor naturali, ceea ce va reduce necesitatea utilizării insecticidelor.  

Dacă dezorientarea în masă va fi utilizată pe parcursul mai multor ani este posibil nu numai controlul insectelor dăunătoare, ci și eradicarea lor la nivel local. 

În prezent Eco Center produce dispenseri pentru dezorientarea în masă pentru următorii dăunători: 

•    Viermele merelor – Cydia Protect
•    Viermele prunelor – Grapholita Protect
•    Molia verde a strugurilor – Lobesia Protect
•    Molia minieră a tomatelor – Tuta Protect
•    Sfredelitorul ramurilor – Zeuzera Protect 
 

Publicat la 31.01.2022