În menținerea volumelor mari de producere a produselor agricole, majoritatea țărilor folosesc practici agricole periculoase (ex.: utilizarea în exces a pesticidelor) atât pentru ecosistem, cât și pentru oameni. Aceste volume mari aduc beneficii economice și cele sociale de aprovizionare a oamenilor cu produse alimentare la prețuri accesibile. Însă apare necesitatea de a găsi echilibru între aceste beneficii și posibile daune aduse mediului, sănătății publice și calității vieții.
Inundațiile recente, incendiile și seceta sunt un clar apel pentru schimbări. Și schimbările au început să se întâmple - există o tendință globală la cei mai mari producători agricoli către controlul utilizării pesticidelor pentru a reduce la minimum riscurile pentru sănătate și pentru mediu. Și anume inițiativa Uniunii Europene ”De la Fermă la consumator”, parte a European Green Deal, practica Chinei de eliminarea treptată a pesticidelor periculoase sau interdicțiile eficiente a utilizării unor tipuri de pesticide aplicate de Brazilia.
Aceste tendințe trasează începutul modificărilor a sistemelor de producție a produselor alimentare către cele sustenabile, pentru a atenua schimbările climaterice, a remedia amprenta de mediu, în același timp protejând sănătatea oamenilor și asigurând profituri economice mai echitabile.
Deși o țară tinde la sustenabilitate, trăind în epoca globalizării, ea interacționează cu un șir de state din lume, importând fructe sau legume în afara sezonului agricol și alte bunuri alimentare, care probabil au fost produse fără aplicarea metodelor sustenabile. Astfel eforturile de a aproviziona cetățenii cu produse alimentare sigure eșuează.
Nu este suficient ca producătorii agricoli mari să tindă spre utilizarea sustenabilă a pesticidelor, este necesar ca producătorii de talie medie și mică să se alăture. Însă, dacă producătorii mari își pot permite astfel de costuri, această tranziție la produse alimentare ecologic sigure poate fi o provocare pentru producătorii mici și mijlocii.
În prezent, managementul integrat al dăunătorilor (IPM) este alegerea cea mai eficientă pentru a menține volumele mari de producție și în același timp a asigura sustenabilitatea și rentabilitatea produselor. Fiind parte a IPM, capcanele feromonale pot fi utilizate atât ca instrumente de monitorizare, cât și ca mijloc de captare în masă, care poate fi utilizat împreună cu un insecticid, simplificând reducerea treptată a utilizării pesticidelor.