Efectul capcanelor cu atractant în livezile de cireș și vișin

În contextul în care pesticidele tradiționale sunt în faza de eliminare progresivă din Uniunea Europeană datorită riscurilor toxice, căutarea unor alternative ecologice și sigure a devenit o prioritate. Printre acestea, capcanele cu feromoni și atractanți sunt remarcate ca o metodă efectivă în managementul integrat al dăunătorilor.  

Conform unui studiu realizat în parteneriat cu Instituțiile de cercetare agricolă din Polonia, România și Turcia, ce au acoperit peste 120 de livezi de cireș și vișin cu capcane cu atractanți, pe perioada de testare: 2021–2023, s-au făcut următoarele concluzii:

Reducerea daunelor (60-75%):
Au fost montate 10-15 capcane/hectar cu atractant pentru Rhagoletis cerasi.

Rezultate pe țară:

  • Polonia: 72% reducere a fructelor afectate.
  • România: 65% 
  • Turcia: 68%

Avantaje față de pesticide:

  • Zero toxicitate
  • Albine: Studiul a monitorizat colonii în raza de 2 km – 0% mortalitate vs. 15-20% mortalitate în zonele cu pesticide.
  • Sol: Nu s-au detectat reziduri chimice

Sursa link: FAO, Universitatea Wageningen, Rapoarte UE 2023-2024.

Sfaturi de la specialiștii Eco Center pentru a îmbunătăți eficiența Capcanei EC Fruit împotriva dăunătorului de cireș și vișin!

Pentru a facilita trecerea la metode ecologice și sigure de combatere a dăuntorilor, experții de la Eco Center au lansat instrumente esentiale: 

  • Capcana EC Fruit împotriva muștei ciresului Rhagoletis Cerasi cu o eficiență maximă.
  • Calendarul Fermierului, un ghid complet pentru gestionarea protectiei livezilor.

Acest instrument strategic oferă fermierilor o planificare detaliată a intervențiilor necesare de-a lungul întregului sezon agricol. Calendarul indică cu precizie perioada optimă pentru instalarea capcanelor de monitorizare, momentul schimbării momelilor, timpul ideal pentru implementarea sistemului de dezorientare feromonală și multe alte recomandări esențiale pentru succesul unei agriculturi moderne și sustenabile.

Capcanele cu atractant reprezintă o strategie eco în combaterea Rhagoletis cerasi, oferind o alternativă sustenabila la pesticide.
Cu toate acestea, succesul pe termen lung depinde de educarea fermierilor, adaptarea la condițiile locale și dedicare profesionistă în cercetare.

Publicat la 17.04.2025